In 1994 brachten wij, Herm en Lea Pennings, ons eerste bezoek aan Indonesië. Tijdens een reis naar Java en Bali verloren we ons hart aan dit mooie land. Vooral het bezoek aan plantage de Grote Tuin en het bijbehorende weeshuis in Kalibaru, een klein dorp op Oost-Java, maakten een diepe indruk. In het weeshuis wonen behalve weeskinderen ook kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om voor hen te zorgen.

Terug in Nederland hoorden we dat Het Schone Streven een kleuterschool ging bouwen bij het weeshuis in Kalibaru. Hier hebben we een donatie aan gedaan; onze eerste stap om de mensen in de omgeving van Kalibaru vooruit te helpen.

We hebben tijdens onze vakanties diverse Indonesische eilanden bezocht, maar Kalibaru hield al die jaren een speciale plek in ons hart. Tijdens onze bezoeken aan de plantage en het toenmalige weeshuis waren we iedere keer opnieuw onder de indruk van het werk dat mevrouw Harnik – eigenaresse van de plantage de Grote Tuin– daar verricht.

Een aantal jaren geleden hoorden we via haar van de mogelijkheid om sponsorouder te worden van een kind. Dit houdt in dat je een vast bedrag per jaar betaalt, zodat een kind naar school kan gaan. Onze volgende stap werd gezet: we werden sponsorouder van twee kinderen, Rika en Beny Rudi.

Toch hielden we het gevoel dat we meer konden en wilden betekenen voor de mensen in Kalibaru. Daarom startten we in 2005 met het opzetten van kleinschalige privé-projecten. In 2006 ‘kregen’ we een derde kind: de toen 18-jarige Ibnu. Met onze hulp heeft hij rechten gestudeerd aan de universiteit in Jember en later een studie voor notaris in Surabaya. Hij is inmiddels afgestudeerd en werkzaam als notaris.

Mensen uit onze omgeving raakten ook enthousiast door onze verhalen en wilden graag meehelpen. Uiteindelijk besloten we ons privé-initiatief om te zetten in een stichting en onze lopende projecten daarin onder te brengen. Sinds maart 2008 vormen we, samen met Ank van Lier en Hans Teeuwen, het stichtingsbestuur. In 2016 heeft er een wijziging in het bestuur plaatsgevonden. Hans Teeuwen is gestopt als bestuurslid. Zijn taak wordt overgenomen door Sander Janssen.

hoe_het_begon