Polikliniek Garahan (2016)

Een van de grote wensen sinds langere tijd is om de gezondheidszorg in de regio te verbeteren. Vooral in het bergachtige gebied tussen Kalibaru en Jember is de zorg slecht toegankelijk. In 2010/2011 zijn we bezig geweest met idee├źn om zelf een polikliniek te bouwen maar deze bleken financieel niet haalbaar. Tijdens ons bezoek in 2012 attendeerde mevrouw Harnik ons er op dat er in Garahan (20 kilometer van Kalibaru) een polikliniek stond die met Nederlands ontwikkelingsgeld is gebouwd en op dat moment nauwelijks in gebruik was. In 2013 hebben we contact gezocht met de SSK, de Nederlandse stichting die betrokken was bij de bouw van de polikliniek. Dit was het begin van een samenwerking tussen SSK, Semangat en de nieuwe zusterorganisatie Semangat Mulia in Indonesie. Een van de bestuursleden van deze nieuwe stichting is mevrouw Harnik.

Het resultaat van de samenwerking is dat in 2014 grond en gebouwen zijn overgeschreven op naam van de Indonesische stichting Semangat Mulia zodat het beheer van grond en gebouwen geborgd is. Semangat Mulia neemt ook de gehandicaptenzorg onder haar hoede. SSK blijft financieel verantwoordelijk voor het deel dat betrekking heeft op revalidatie van gehandicapten.

Meer informatie over de periode tot en met 2014 kunt u ook lezen in onze nieuwsbrief van 12 april 2014 die geheel aan de polikliniek. In 2014 is er ook groot onderhoud gepleegd aan de gebouwen.
Nu het eigendom van grond en gebouwen geregeld is, is Mevrouw Harnik, onze contactpersoon, in 2015 op zoek gegaan naar de voorwaarden om van een deel van het gebouw een volwaardige polikliniek van te maken. Zij heeft daarvoor een plan ingediend bij Semangat. Na diverse overleggen, mailverkeer en persoonlijke bezoeken van ons, is er een plan ontwikkeld waar wij volledig achter staan. In 2016 hebben we hier actief fondsen voor geworven. Voor verdere informatie over dit onderdeel van het project zie: Project Polikliniek Garahan

Vanaf 2015 is onze zusterorganisatie Semangat Mulia formeel mediator van het Llilianefonds. Deze taak wordt uitgevoerd door Ibnu. Ook dit jaar zijn er weer diverse gehandicapte kinderen vanuit Garahan voor operaties naar het ziekenhuis in Surabaya geweest. De nazorg gebeurde door dokter Puspa in het begin nog bij de kinderen thuis of in haar praktijk in Glenmore (ruim 1 uur rijden van Garahan). Sinds april 2015 heeft zij de vergunning voor een huisartsenpraktijk in de kliniek. Hierdoor kan ook de kinderen die niet in staat zijn om ver te reizen betere nazorg worden geboden.